Romana  English  
Valute:

Categorii
Noutăti


(218) Faina de seminte de  dovleac 250g

(218) Faina de

3.08LEI
Top » Catalog » Seminte oleaginoase » (22) Fistic »
(22) Fistic 1kg

Fiind originar din zona Orientului Mijlociu, fisticul are o istorie indelungata si interesanta, fiind mentionat chiar si in Biblie alaturi de migdale. Descoperiri arheologice recente in Asia au dovedit ca oamenii consumau fistic cu aproape 7.000 de ani inainte de Hristos. Se spune ca fisticul era cultivat chiar si in celebrele gradini suspendate ale Babilonului, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.

In perioada medievala, arabii care s-au stabilit in sudul Italiei si al Spaniei au adus pe continentul European mult pretuitele fructe uscate. Fisticul s-a adaptat climatului Mediteranean, in special cel cultivat in Italia devenind extrem de pretuit pentru calitatea sa. Aceste fructe uscate au un rol important in cultura culinara a zonelor unde sunt cultivate, stand la baza unor deserturi emblematice precum baclava, nuga sau rahatul turcesc.

Inca din timpurile biblice fisticul maruntit era adaugat la budinci, compoturi sau creme, iar pudra de fistic dadea consistenta si aroma sosurilor. in zilele noastre, fisticul este apreciat ca si gustare in multe parti ale lumii, precum si ca ingredient in anumite preparate traditionale, in special in bucataria orientala. Arborele de fistic are si el o utilitate deosebita, el generand o rasina din care se obtine terebentina, o substanta folosita in industria vopselurilor si cea medicala.

Lemnul acestui arbore este si el pretuit de catre producatorii de mobila, fiind un lemn de esenta tare. Perioada in care fisticul ajunge la maturitate variaza intre 5 si 8 ani, arborii avand o sensibilitate ridicata la conditiile meteo extreme, insa daca mediul este prielnic, acestia pot trai chiar si sute de ani. Sezonul de recoltare a fisticului este la finalul verii sau inceputul toamnei, atunci cand frunzele ce acopera coaja fisticului s-au desprins.

Arborii sunt scuturati, fisticul fiind colectat si procesat prin spalare si uscare, ceea ce duce la deschiderea cojilor si expunerea miezului. Ulterior acesta este prajit si sarat, gata pentru a fi consumat de catre iubitorii acestei delicatese. Ca aliment, fisticul este foarte bogat in substante benefice organismului, in special fitosteroli, cunoscuti pentru rolul lor in reducerea nivelului de colesterol din sange si in combaterea unor forme de cancer. Fisticul, ca si alte fructe uscate, este bogat in grasimi nesaturate, bune pentru organism, fiind o sursa concentrata de energie si avand un rol important in absorbtia unor vitamine precum vitamina A, E, D si K.

Ambalare: 1kg59.48LEI
Acest produs a fost adăugat în catalogul nostru în Friday 04 July, 2014.
Opinii


Cumpărători care au cumpărat deja acest produs


(182) Baton de dovleac cu stafide 40g

(182) Baton de dovleac cu stafide 4(36) Fulgi de hrisca 1kg

(36) Fulgi de hrisca 1kg(184) Baton de susan cu scortisoara 42g

(184) Baton de susan cu scortisoara(181) Baton miere dovleac 40g

(181) Baton miere dovleac 40g(35) Amestec pentru chiftele de ovaz 500g

(35) Amestec pentru chiftele de ova(179) Baton miere susan 40g

(179) Baton miere susan 40g

Cos
Notificări
Notificări Trimite-mi stiri despre (22) Fistic 1kg
Informatii